Wędzarnia automatyczna – dla kogo?

Publikacja:

Aktualizacja:

Autor:

Wędzarnie automatyczne wprowadzają w pachnący świat wędzenia technologię, która umożliwia spełnianie marzeń o własnych wędzonkach nawet zabieganym. Dzięki wędzarniom elektrycznym z automatyzacją, która wyręcza nas w wyczerpującym procesie pilnowania temperatury i czasu, wędzenie staje się zajęciem osiągalnym dla każdego z nas. A czy Ty masz już własną wędzarnię ogrodową?

Materiał zewnętrzny

źródło zdjęcia

Niektóre linki w tym artykule są linkami partnerskimi. Klikając w nie, masz możliwość zapoznania się z ofertami produktów. Korzystanie z nich jest bezpłatne dla Ciebie, a równocześnie pomaga w utrzymaniu naszej redakcji oraz jej niezależności.

Wędzenie od wieków uchodzi za sztukę niemal tajemną, do której potrzeba wiedzy i znacznego doświadczenia. Niektórzy nawet uważają, że część wiedzy jest po prostu przekazywana z pokolenia na pokolenie. Obecnie to bardzo się zmienia. Wędzarnie z tradycyjnym paleniskiem najczęściej wybierane są przez tych, którzy mają już za sobą trochę kilogramów uwędzonych wędlin, ale początkujący też mogą sami coś uwędzić i to z efektem zadowalającym już od pierwszego razu.

Wędzarnia automatyczna, czyli jaka?

Coraz więcej osób używa tego sformułowania, choć jest ono stosunkowo nowe. Wędzarnia automatyczna to najczęściej synonim wędzarni elektrycznej. To, co wyróżnia to urządzenie to automatyzacja widoczna zwłaszcza w regulacji temperatury i czasu wędzenia. Przykładowo w wędzarniach elektrycznych marki Pietrzyk dostępnych na tym sklepie: https://pietrzykwedzarnie.eu/ mamy regulator, który został stworzony właśnie z myślą o łatwiejszej obsłudze. 

Taki regulator automatycznie odlicza czas, a także reguluje temperaturę komory, tak, by temperatura w mięsie była dokładnie taka, jaką ustawiliśmy. Z taką automatyzacją, nawet jeśli nie dopilnujemy końca wędzenia, bo zagadamy się z rodziną i przyjaciółmi, nic poważnego się nie stanie. Proces wędzenia po prostu zakończy się, kiedy dana temperatura zostanie osiągnięta. 

Skąd wiadomo na jakim etapie jest wędzenie?

Pilnowanie temperatury i czasu wędzenia może być wyzwaniem, kiedy dopiero uczymy się wędzenia a do dyspozycji mamy tradycyjną wędzarnię. Z wędzarnią elektryczną, tudzież „automatyczną” jest zupełnie inaczej. Cały proces wędzenia mamy tutaj pod kontrolą. Czytelny wyświetlacz informuje nas o tym, jaka temperatura panuje obecnie w komorze wędzarni, ile stopni jest wewnątrz mięsa (jest do tego specjalna sonda), a także jaka moc podawana jest do grzałki i ile czasu zostało do końca wędzenia. Mocą wędzenia nie musimy się przejmować – w przypadku wędzarni ogrodowych od wspominanego producenta regulator sam automatycznie dobierze moc grzałki (w trybie regulacji PID). Bardziej zaawansowany użytkownik może sam manewrować tymi ustawieniami, przełączając się na tryb MANUAL. 

Regulator wyposażony jest w dwie sondy pomiarowe – jedną odpowiadającą za temperaturę komory i jedną do temperatury mięsa. Już z ustawieniami fabrycznymi urządzenie jest gotowe do pracy, więc nie trzeba zaawansowanych ustawień, by rozpocząć wędzenie pierwszy raz w życiu. 

Czym jest generator dymu?

Czytając o automatyzacji w wędzarniach ogrodowych, z pewnością napotkamy informacje o generatorze dymu. Jest to urządzenie, które umożliwia szybkie rozpalenie wędzarni i pozwala ją zadymić w sposób ciągły na wiele godzin i to bez konieczności pilnowania i częstego podkładania drewna (tak, jest w przypadku wędzarni z tradycyjnym paleniskiem). Z generatorem dymu, który w przypadku wędzarni Pietrzyk jest w standardzie wędzarni elektrycznych, wędzenie staje się ekonomiczne. Niewielka ilość zrębek wędzarniczych wystarczy, by uwędzić produkty. Dzięki takiemu rozwiązaniu kontrolujesz i regulujesz ilość dymu w wędzarni za pomocą pokrętła na pompie generatora. Dodatkowo, na górze wędzarni umieszczono kominek z dźwignią służącą do regulacji przepływu dymu. 

Najważniejsze zalety generatora dymu to:

  • tanie wędzenie – do całego procesu wędzenia potrzeba niewiele zrębków wędzarniczych,
  • idealne warunki do wędzenia – dymogenerator zadymi wędzarnię na wiele godzin, stwarzając najlepsze warunki do wędzenia,
  • równomiernie uwędzone produkty – przez stały dopływ dymu potrawy są równomiernie uwędzone.

Generator dymu umożliwia wielogodzinne wędzenie w idealnych warunkach i to bez wysiłku. To idealne rozwiązanie dla osób, które z uwagi na brak czasu, chcą wpleść wędzenie w napięty grafik tygodnia.

Czy wędzić każdy może?

Bez wątpienia wędzenie przeżywa swoje 5 minut i powoli zastępuje grillowanie. Wędząc na ciepło jesteśmy w stanie wyjąć własne wyroby z wędzarni już po 5-6 godzinach. Tyle może potrwać spotkanie z przyjaciółmi. Wspólne oczekiwanie na wędzonki będzie fajnym doświadczeniem dla wszystkich uczestników. 

Wracając do pytania z tytułu tego paragrafu, odpowiadamy – tak! Każdy wędzić może i to ze świetnymi efektami już za pierwszym razem, ale żeby sobie to ułatwić, najlepiej wybrać wędzarnię elektryczną, taką ja te: https://pietrzykwedzarnie.eu/kategorie/wedzarnie-elektryczne 

Wędzarnie elektryczne to najczęściej wędzarnie wykonane ze stali nierdzewnej. Takie urządzenie jest odporne na korozję i zmienne warunki atmosferyczne. Kolejną zaletą wędzarni tego typu jest łatwość czyszczenia. Kilka minut i wędzarnia jest przywrócona do stanu idealnego a wędzenie jest bezpieczne, higieniczne, zdrowe. To, jak proste jest czyszczenie wędzarni stalowej docenią zwłaszcza Ci, którzy kiedykolwiek zajmowali się czyszczeniem i konserwacją wędzarni drewnianej. 

Dodatkowo, wędzarnie metalowe wyglądają bardzo nowocześnie i estetycznie. W sam raz do nowoczesnego ogrodu. Wędź łatwo, szybko i przyjemnie z wędzarniami automatycznymi Pietrzyk!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top